Українські суди розглядають справи щодо кожної другої ЖК: які проблеми чекають на інвесторів

Більша частина житлових комплексів задіяні у судових процесах через земельні ділянки, на яких йде будівництво. Через це інвестори ризикують стикнутися з корупційними схемами у майбутньому.

Як виявили у Опендатаботі, з майже 400 проаналізованих новобудов 214 (або ж 54%) фігурують у судах щодо землі, на якій їх зводять. Також 22 забудовників не подовжили оренду земельної ділянки, а щодо 9 ЖК взагалі відсутня будь-яка інформація у Реєстрі речових прав.

Засновник Опендатаботу Олексій Іванкін пояснює, що проблеми із дозволами, правами на землю та землевикористанням на етапі будівництва загрожують проблемами для інвесторів. А це створює простір для корупції.

“Вирішити такі проблеми законним шляхом потім, коли люди вже вклали свої гроші, майже неможливо. Наразі головні ризики ми вбачаємо саме у землі, тож перше дослідження зосереджено саме на цих питаннях”, — коментує Олексій Іванкін, засновник Опендатаботу.

До основних ризиків не введеного в експлуатацію житла на будь-якому етапі будівництва, які створюють можливості для корупції, можна віднести:

  • відсутність дозволів на будівництво;
  • відсутність права власності або права користування у замовника на земельну ділянку;
  • договори оренди на земельну ділянку, що закінчуються найближчим часом;
  • невідповідність цільового призначення земельної ділянки – тобто на цьому місці взагалі не можна будувати житловий будинок;
  • наявність судових справ та арештів на земельних ділянках;
  • невідповідність будівництва до містобудівних умов (етажність та висотність).

Джерело: obozrevatel.com

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори