Нова постанова в Кабміні: які аспекти клону законопроєкту №5655 розглядаються

До секретаріату Кабінету Міністрів внесли постанову-клон законопроєкту №5655 про реформу містобудування, який у ЄС закликали не підписувати.

Йдеться про постанову «Про реалізацію експериментальних проєктів у сфері містобудівної діяльності». Видання заявляє, що цей документ найближчим часом мають винести на розгляд під час засідання уряду. А проголосувати за постанову планують у закритому режимі.

ZN.UA звернулося із запитанням щодо цього до міністра Кабінету Міністрів Олега Немчінова, який переадресував запитання профільному віцепрем’єру Олександру Кубракову. Але міністерство Кубракова і є ініціатором створення та ухвалення постанови.

У грудні видання вже публікувало проєкт цієї постанови. Тоді уряд відклав голосування за нього нібито через витік інформації, а міністерство Кубракова оголосило про громадське обговорення постанови.

Документ також відправили на антикорупційну експертизу в НАЗК, яке вказало на низку корупційних ризиків.

Що за скандальний закон?

Законопроєкт №5655 про реформування містобудування стурбував громадських активістів, архітекторів та міських глав. Критики закону вказують, що за цим документом замовник будівництва зможе самостійно обрати орган містобудівного контролю. На думку міських голів, це нівелює контроль міст над будівництвом і фактично легалізує самовільну забудову.

Також глави міст України зазначали, що будівельникам «буде дозволено створити приватний орган контролю містобудівної діяльності без жодного впливу держави чи місцевого самоврядування».

Критики законопроєкту поскаржилися на тиск із боку його ініціаторів. Так, військовий та член партії «Народовладдя» Олег Симороз, який втратив дві ноги на Донбасі та перебував у шпиталі, розповів, що очільниця «Слуги Народу» та ініціаторка документа Олена Шуляк «увірвалася до нього, щоб з’ясовувати стосунки» через критику законопроєкту №5655.

Через цей інцидент народна депутатка від «Слуги Народу» Галина Янченко вирішила вийти із партії, а сама Шуляк перепросила в пораненого бійця.

Попри це Шуляк заявляла, що очільники великих міст виступають проти законопроєкту, бо «реформа ж зобов’язує моніторити незаконні забудови на своїх територіях, виходити на перевірки, демонтувати й нести за це відповідальність».

У грудні 2022 року місцеві ради малих і великих громад із більшості областей України закликали президента Володимира Зеленського застосувати вето до законопроєкту за «стимулювання» самовільного будівництва. На сайті Офісу президента відповідна петиція про вето на законопроєкт №5655 набрала понад 42 тисячі підписів із 25 тисяч необхідних.

Європарламент також видав резолюцію, де Зеленського закликають не підписувати скандальний законопроєкт.

З грудня 2022 року закон направлено на підпис президенту України, але, попри прострочення термінів, Зеленський його не підписував.

Джерело: hromadske.ua

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори