Суд у Гонконзі наказав ліквідувати забудовника Evergrande, що має найбільшу заборгованість у світі

Суд Гонконгу в понеділок, 29 січня, ухвалив рішення ліквідувати гіганта нерухомості China Evergrande Group, пише Reuters. Цей крок, ймовірно, викличе хвилювання на фінансових ринках Китаю.

Ключові факти

Суддя Лінда Чан ухвалила рішення ліквідувати забудовника з найбільшою заборгованістю у світі із загальним обсягом зобовʼязань понад $300 млрд, зазначивши, що Evergrande не змогла запропонувати конкретний план реструктуризації більш як через два роки після невиконання зобовʼязань щодо погашення облігацій та після кількох судових слухань.
Генеральний директор Evergrande Сіу Шон повідомив китайським ЗМІ, що компанія забезпечить реалізацію проектів житлового будівництва, незважаючи на наказ про ліквідацію.

Це рішення закладає основу для процесу, який, як очікується, буде затяжним і складним, що має потенційні політичні міркування з огляду на участь багатьох органів влади.
«Це не кінець, а початок процесу ліквідації, що затягнувся, який ще більше ускладнить повсякденну діяльність Evergrande», – сказав Гері Нг, старший економіст Natixis.
За його словами, оскільки більша частина активів Evergrande знаходиться в материковому Китаї, існує невизначеність щодо того, як кредитори можуть конфіскувати активи, та щодо рівня погашення офшорних власників облігацій, а для акціонерів ситуація може бути ще гіршою.
Перед слуханнями акції Evergrande впали на 20%. Після вироку торгівля була зупинена в China Evergrande та її дочірніх компаніях China Evergrande New Energy Vehicle Group і Evergrande Property Services.

Контекс

Evergrande, активи якої становлять $240 млрд, спричинила кризу в секторі нерухомості, коли оголосила дефолт за своїм боргом в 2021 році. Рішення про ліквідацію, ймовірно, ще більше вразить і без того нестабільні китайські ринки капіталу і нерухомості.

Пекін бореться з неефективною економікою, найгіршим ринком нерухомості за останні девʼять років і фондовим ринком, що коливається в межах пʼятирічних мінімумів, тому будь-який новий сплеск довіри інвесторів може ще більше підірвати зусилля політиків щодо пожвавлення економічного зростання.

Evergrande подала заявку на чергову відстрочку в понеділок, оскільки її адвокат заявив, що компанія досягла «якогось прогресу» на пропозицію про реструктуризацію. Evergrande майже два роки працювала над планом реструктуризації боргу.

Клопотання про ліквідацію було вперше подано у червні 2022 року компанією Top Shine, інвестором підрозділу Evergrande Fangchebao, яка заявила, що девелопер не виконав угоду про викуп акцій.

У вересні 2023 року очільника девелопера Evergrande Хуея Ка Яна відправили під домашній арешт. Хуей мав одні із найбільших статків у світі, коли акції Evergrande досягли піку у 2017 році. Центральний банк Китаю звинуватив у занепаді Evergrande їхнє «власне погане управління» та «безрозсудне розширення», а уряд закликав Хуея використати свої статки, щоб допомогти повернути борг інвесторам.

Джерело: forbes.ua

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори