Нова державна програма: оренда житла з можливістю викупу в Україні

В Україні розробляють державну програму оренди житла з правом викупу, її може бути запущено через ПрАТ “Українська фінансова житлова компанія” (“Укрфінжитло”).

Формат rent to own досить популярний, зокрема, в європейських країнах. Їхній досвід зараз вивчають експерти Укрфінжитла.

Цей формат передбачає, що людина спочатку орендує вибране житло протягом обмеженого періоду часу разом зі сплатою орендних платежів, накопичує кошти на сплату першого внеску і потім угода перетворюється на звичайний кредит.

“Поки що не готові озвучувати деталі щодо ставок, термінів і учасників. Більше конкретики ви почуєте після всіх етапів обговорення з представниками уряду”, – повідомили у Укрфінжитлі.

Згідно із проєктом закону України “Про основні засади житлової політики” передбачено зокрема механізми соціального житла, соціального житла з правом викупу, службового житла.

Про законопроєкт щодо соціального орендного житла говорила й голова парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Передбачається, що ставка оплати буде нижчою за ринкову, а усі надходження орендних платежів спрямовуватимуть до револьверного фонду, з якого надалі будуватимуть нове житло.

У жовтні 2022 року в Україні стартувала програма доступної іпотеки “єОселя”. Її реалізують Міністерство економіки України спільно з Мінцифрою та Укрфінжитлом.

За перший рік дії програми заявки на придбання житла подали сотні тисяч українців, але кредити отримали тільки 3543 з них. Проблема “єОселі” в тому, що держава хоче кредитами допомагати будівельній галузі, а людям потрібне вже готове житло.

На 8 квітня 2024 року обсяг виданих кредитів за “єОселею” сягнув 13,586 млрд грн, позики було видано для 8817 сімей. Водночас 28,1% квартир придбано у забудовників: 2262 у готових будинках і 216 у будинках на етапі будівництва. У 2024 році Укрфінжитло планує видати 12 000 пільгових іпотечних кредитів за програмою єОселя.

Джерело: biz.liga.net

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори