«Київміськбуд» готується до нового етапу: будівництво може стартувати у третьому кварталі 2024 року

З третього кварталу 2024 року можливе поетапне розморожування проєктів «Київміськбуду». Компанія шукає кошти для відновлення будівництва. Для повноцінного запуску на всіх об’єктах потрібно приблизно 2 млрд грн на рік.

Ключові факти

Очільник «Київміськбуду» Василь Олійник оглянув всі будівельні майданчики компанії – це 25 адрес (понад 120 будинків). «Були проведені фізичні обміри всіх обсягів робіт, що дає можливість планування», – сказав Олійник.
Пріоритетом для забудовника є пошук джерел фінансування. Залежно від того, коли і у якому обсязі компанія матиме кошти для продовження будівництва, буде сформований план і залежатимуть терміни добудови об’єктів, сказав Олійник.

«Київміськбуд» розглядає кілька варіантів джерел фінансування. Співпраця з комунальним підприємством «Житло-інвест», яке може придбати певну кількість квартир під програму «Оренда з викупом». Це може дати прибуток у 500 млн грн. Також місту запропоновано викуп готових дитсадків, які перебувають на балансі «Київміськбуду». Це допоможе залучити ще 200-300 млн грн на добудову об’єктів.
«Але залученої суми – 700-800 млн грн – вистачить лише для перезапуску декількох майданчиків», – каже Олійник. Для повноцінного запуску будівництва на всіх об’єктах потрібно біля 2 млрд грн на рік, тобто біля 4 млрд грн на 2024-2025 роки.

Також «Київміськбуд» веде перемовини з банками щодо кредитування під державні гарантії й заставне майно та шукає інші шляхи залучення фінансування. Ключовим може стати збільшення статутного капіталу компанії, каже Олійник, це стало б реальною допомогою зараз.
По мірі фінансових можливостей всі об’єкти поступово мають бути добудовані і введені в експлуатацію, заявляє компанія. «Ми визначаємо черговість, розбиваємо вихід на об’єкти на етапи – 5 об’єктів, далі ще 5 об’єктів і так далі», – заявив Олійник.

Контекст

Через війну компанія «Київміськбуд» зупиняла будівництво і повноцінно його не відновила.

Роботи на окремих об’єктах проводили до кінця 2023 року (ЖК «Урлівський-1» та «Урлівський-2», ЖК «Абрикосовий», ЖК Mirax, ЖК Twin House), повідомили в пресслужбі компанії.

У лютому 2024 року наглядова рада ПрАТ «Холдингова компанія «Київміськбуд» призначила на посаду голови правління – президента компанії Василя Олійника.

Своїм першочерговим завданням він бачить розробку спільно з Наглядовою радою плану відновлення роботи компанії і перезапуск будівництва об’єктів.

Джерело: forbes.ua

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори